fotó francsics lászló

www.ptes.hu

Székelyföld

 

Székelyföld

 

Hargita és Kovászna, hazánk külhonba szakadt megyéi (úgy képzeljétek el őket, mint Somogy, vagy Baranya megyét, ahol minden otthonos, mindenki a nyelvünket beszéli és mindenki hozzánk tartozik, csak egy kicsit tovább tart az út) a legszegényebbek az Európai únióban. Ezt nehéz érteni, de valójában ettől szegénységtől a leggazdagabbak a számunkra.

Ami Magyarországnak a vidék volt 50 évvel ezelőtt, a nyelv, a kultúra, a hagyomány és a szeretett földünkhöz való kötődés forrása, az ma Székelyföld. Ha hallani szeretnénk múltunk szavát, Erdélyország legtávolabbi zugaiba kell elzarándokolnuk, és ha eljutottunk oda, azokra a szent helyekre, és beszéltünk azokkal az emberekkel az ő tiszta magyar nyelvükön, soha el nem múló keserédes fájdalom marad a szívünkben.

kapcsolódó fényképtárak

 
 
 

Az elmúló magyar falu, Erzsébet

Amit az öregek őriznek, a fiatalok nem viszik tovább. Az öregek sem vitték fiatalkorukban az ő öregjeikét. Az a hely, ahol nem öröklődnek a kincsek, oszlani kezd, és egyszercsak nem lesz már. A vidék és a falu, bizony lehet, hogy már nincs is.

   

Az vidék örök szépsége, Erzsébet

Amit az öregek őriznek, a fiatalok nem viszik tovább. A kultúrkörnyezet azonban sokáig őrzi mégis. Hátha egyszer majd mások erre járnak, és azt gondolják, hogy milyen jó lehetett itt lakni. Például a hollandok.