fotó francsics lászló

www.ptes.hu

A Hawaii-szigetek

 

A Hawaii-szigetekről

 

Tiszta Hawaii! Szoktuk volt mondani, amikor valami igen kellemesre és megnyugtatóra gondolunk. De hát nincs min csodálkoznunk, amikor azt az elcsépelt alapigazságot majmolom ide újra, hogy addig rózsaszín (azaz Hawaii) valami, amig meg nem ismered. Hawaii-t is meg kell ismerni ahhoz, hogy épp ugyanannyira szürkévé váljon, mint bármi más a világon, csak ekkora távolságból, innen, ködös hazánkból ez nehezen elképzelhető.

kapcsolódó fényképtárak

 
 
 
 
 

Hawaii és a természet

Nem mondom el, mi az a forrópont vulkanizmus, pedig az mindent elmagyarázna. Azért szép Hawaii, mert Isten a megszokott tempójánál gyorsabban teremt ezen a földi helyen. Masszív keze munkája alatt olyan táj alakul, aminek tényleg nincs párja. Ezen nincs mit magyarázni. Látni kell.

   

Az vidék örök szépsége, Erzsébet

Baj csak akkor van, amikor ember kerül a képbe. És hiába ringatjuk magunkat abban a hitben, hogy a fehérek érkezése előtt a paradicsom volt itt, már a Kamehamehák uralkodása alatt sem volt ez így. A korunk lényege pedig mindig kiábrándítóan ugyan az. Ami értékes és lokális volt, az eltűnt, és helyette ott van a globális hatalom, ami köldökzsinóron lógat egy oda nem való kolóniát, amivel ellátja és közben eltakarja a világ egyik legfontosabb stratégiai támaszpontját. Tudniillik a Hawaii férfiak fele, legyenek fehérek, vagy mások, az USA hadseregénél szolgálnak.

A hadsereghez pedig háttérország szükségeltetik, hogy kiépülhessen a megbízható háttérinfrastruktúra. Szemernyi kétségünk se legyen affelől, hogy az emeletes, kétszer öt (az alsó szinten csak kétszer négy) sávos, honolului H1 autópálya két támaszpont összekötése miatt épült. Waikiki amúgy nem őshonos pálmái csak egy európai díszlet, és a japán és kínai fűszoknyás kislányok is csak az idelátogatók miatt emlegetik az itt élt hősök emlékeit. Ami amúgy jól működik. Az átlagosan egy hetet ott eltöltő túristák egy kókuszkoktél mellett teljesen elfogadják a díszlet adta szűk és torz valóság-képet.

Hawaii-on tényleg voltak szent helyek, ott, ahol összeér a víz, a tűz, a föld és az ég is. És egykor összeért velük az ember is, de az már régen volt. Annak idején az uralkodó gyermek csak egy, kijelölt, szent helyen láthatta meg a napvilágot. De a köldök zsinórt nem vágták ott el azonnal. Az csak egy másik szent helyen történhetett, mérföldekkel arrébb. A szent helyen átdöfi a világtengely a cseppfolyós föld káoszát, és ott a világ valóságának és teljességenek közelségében megteremtődött az ember lakhelye. Csak a legmagasztosabb lényeg közelében, a legteljesebb biztonságban születhetett az ember gyermeke a Földre. Ha egyszer eltűnnek a kórházak, és a Hawaii emberek újra szent helyeken adnak életet utódainkak, majd akkor sokára, újra összekapcsolódik az ember a vízzel, a tűzzel, a földdel és az éggel. Addig marad az autópálya és a hadsereg.