fotó francsics lászló

www.ptes.hu

Magyar csillagászati épületek

 

A csillagvizsgálókról

 

Nem ismerek olyan helyet, ahol az Ég összeér a Földdel. De ha mégis lenne ilyen, akkor biztos, hogy ott nem laknak emberek, az távol van minden civilizációtól, ott van, ahol még csillagvizsgálók sincsenek. A csillagvizsgálók mégis különleges helyek. De nem azért, mert világokat kapcsolnak össze, hanem azért, mert ezt gondoljuk róluk. Valójában puritán ipari épületek, amiknek az a kiváltság adatott meg, hogy oly magasztos események zajlanak bennük, amelyek az univerzum megértéséhez vezettek.

kapcsolódó fényképtárak

 
 
 

Magyar építészet a csillagok felé

Úgy hozta a sors, hogy az építészeti és a csillagászati tevékenységeim az egyetem idején egy rövid időre összekapcsolódtak. A Magyar Építész Szövetség Kós Károly termében egy kiállítást rendeztünk Szász Máriával a magyar csillagászati vonatkozású épületekről. A képanyag hiányzó részét pedig én fotóztam.

A sorozat Svábhegyet, az Egri Líceumot és a Piszkéstetői Konkoly-Thege Miklós Kutatóállomást mutatja először. Majd az ELTE bemutató csillagvizsgálójában járunk egy észlelésen. Elkalandozunk Szombathely mellé Herénybe, ahol Zalotay Elemér építész-zseni beton álmát járjuk körbe, a Gothar Obszervatórium Műholdmegfigyelő állomását. Hazafelé szomorú kitérőt teszünk az azóta már szerencsésen megújult Fűzfői csillagvizsgáló romjához. Megpihenünk Piszkéstetőn Szrogh György másik építész-zseni Mátrára néző nappalijában, majd visszatérünk a Sváb hegyre, és szomorkodunk az üres-romos passzázs házon.