fotó francsics lászló

www.ptes.hu

A soroksári cigánysoron

 

Újkori szegénység

 

Korunk legnehezebb problémája ez a fajta szegénység. Az a fajta, amit nekünk magyaroknak a cigányság jelent. Nehéz, mert nem nézünk vele szembe. Nehéz, mert ha mégis szembenézünk, rosszul akarjuk megoldani. Segíteni akarunk ugyanis. Egészen véletlenül, de tudom milyen a cigányoknak segíteni, építészeti pályafutásom vitt egy ilyen karitatív helyzet közelébe. Rá kellett eszmélnem, hogy a keresztény értelemben vett segítség nem segítség. De akkor mi? Nem tudjuk. És nem tudjuk mi lesz a vége.

kapcsolódó fényképtárak

 
 
 

Fájó jelenkor a város peremén

Nézzétek! Nézzétek a gyerekek szemében az élet és az izgága, kíváncsi szellem ragyogását. Nézzétek boldogságukat. Nekik mindegy hol élnek. A végeken, vagy a mindenség közepén, a hegyekben vagy a síkságon, szegénységben, vagy gazdagságban. Bár ez utóbbiban nem vagyok biztos. A szegénység jobb tanítómester lehet. Mégis aggódom. Unokabátyjuk autólopásért ül most börtönben. És bár vakon hiszem az öregek jószándékát, félek, hogy a gyermekeik közelebb kerülnek a prostitúcióhoz, mint az egyetemhez.

Ottlétünkkor adakozó isteneket láttak bennünk. Semmi sem volt ennél elszomorítóbb. Hogy tudnának így egyenrangú félként élni velünk, nem istenekkel?